Beyonder får Siemens med på laget

Atle Abelsen, Energiteknikk

Stavanger-bedriften Beyonder har fått med seg den tyske industrigiganten Siemens på å utvikle morgendagens smarte og miljøvennlige løsninger for nettstabilisering og hurtiglading.

Energiteknikk har tidligere omtalt denne teknologien, da Beyonder inngikk en intensjonsavtale med Haugaland Kraft Nett om å etablere piloter og demonstrasjonsanlegg for nye løsninger for nettstabilisering. Vi har også skrevet om at Østfold Energi, en av eierne bak Beyonder, ser på Stavanger-bedriftens teknologi som en bærebjelke for deres utvikling av produkter innen nettstabilisering.

Med norsk kjerneteknologi

Om dette utvikler seg slik Beyonder-ledelsen håper, kan det bety at noen av Siemens’ produkter innen nettstabilisering og hurtiglading om noen år kan inneholde norsk kjerneteknologi.

Informasjonssjef Stian Thorsrud hos Siemens AS understreker at samarbeidsavtalen foreløpig ikke inneholder noe om økonomi eller konkrete pilotleveranser, men er en intensjon om at Siemens skal bidra med sitt nettverk og sin kompetanse både i Norge og internasjonalt med hensikt å støtte Beyonder i utviklingen av deres unike batteriteknologi.

– Vi ser på Beyonder som svært spennende, ikke minst at dette er norsk teknologi, sier han.

Han understreker at avtalen heller ikke innebærer at de vurderer å skifte ut sine underleverandører av battericeller til for eksempel batterifabrikken i Trondheim.

– Det er veldig spennende å få være med på reisen til enda et norsk og ikke minst miljøvennlig alternativ, sier Thorsrud.

Siemens har tidligere inngått en liknende avtaler med norske Freyr. De har også gått inn i den svenske utviklingsbedriften Northvolt, der Siemens også har gått inn med en investering på 10 millioner euro i tillegg til et teknologisamarbeid.

Brohode

Beyonders daglige leder Svein Kvernstuen er svært begeistret over å ha fått med seg en globalt ledende aktør som Siemens på laget. Avtalen er forhandlet fram med det tyske moderkonsernet, noe som Kvernstuen tolker som at Siemens har stor tro på denne teknologien.

– Dette er en fjær i hatten både for oss og for det norske batterimiljøet. Vi ser allerede inn på konkrete prosjekter hvor Siemens ønsker å benytte våre effektceller sammen med sin teknologi for å øke elektrifiseringen. Siemens har et formidabelt markedsapparat og kan hjelpe oss inn i nye spennende markedsområder med sine unike smarte nettløsninger til både det europeiske markedet og resten av verden, sier han.

Kvernstuen er nøye med å understreke at det ikke er en eksklusiv avtale. Det er heller ikke spesifisert volumer eller økonomiske betingelser ennå.

– Vi får hjelp av Siemens sin industrialiseringskompetanse, med avanserte digitale verktøy for å etablere effektivt og miljøvennlig produksjonsteknologi. Vårt mål er å utvikle fremtidsretta arbeidsplasser i Norge med betydelig eksportpotensiale, og å bidra til at norske fagmiljøer fortsatt skal kunne hevde seg i verdenstoppen på dette området, sier han.

Flerdelt avtale

Avtalen er flerdelt: I tillegg til et teknologisamarbeid, der Siemens ifølge Kvernstuen bidrar med å utvikle nye bruksområder og løsninger ved å implementere Beyonders hybridceller inn i energilagringssystemer, skal den tyske industribedriften også levere produkter og tjenester for å skalere opp med fullautomatisert produksjon for Stavanger-bedriften. Etter planen skal de første hybridcellene gå av samlebåndet i løpet av 2021.

«Hybridceller» betyr i denne sammenhengen at de er en kombinasjon av tradisjonelle litium-ionbatterier – med en «vri» – og superkondensatorer. Resultatet blir hybridceller som kan lades opp og tappes for energi uhyre raskt, med et lavere behov for kjøling og litt mindre energiinnhold enn vanlige litium-ionbatterier. Vrien er at battericellene benytter seg av norske, miljøvennlige materialer, framfor problematiske og til dels kontroversielle metaller som nikkel, kobolt og andre såkalte «sjeldne jordartsmetaller».

Batteri med sagflis

I en pressemelding skriver Beyonder at de har utviklet verdens første bærekraftige energilagringsløsning med aktivt karbon fra restavfall fra skogsindustrien (sagflis) i battericellene. De lover å kunne produsere battericeller med høy effekt og rask ladning (1-2 minutter) for industrielle applikasjoner som skal brukes i strømnettet, og som støtte til utslippsfrie løsninger på flyplasser, havner, tungtransport og ladestasjoner.

Se online-versjon av artikkelen her.

Previous
Previous

Successful financing round prepares Beyonder for the next level

Next
Next

Press release: BEYONDER AND SIEMENS PARTNER TO PRODUCE NEXT GENERATION GREEN BATTERY CELLS